الوعد الصادق - هدر وب سایت وعده صادق

ماهنامه سینمارسانه شماره 447

 

نحوه‌ی تأسیس هالیوود در سينمارسانه

شماره 447 ماهنامه سینمارسانه با پرونده‌‌ای پیرامون آراء و نظرات دکتر مجید شاه‌حسینی منتشر شد.

به گزارش رجانيوز، در این شماره از سینمارسانه در بخش سینمای ایران نقدهای مفصلی پیرامون فیلم «شور و شیرین» با تیتر «قهرمان خوب، قهرمان زنده است»، فیلم «راه بهشت» با تیتر «خدا پدر مصطفی عقاد را رحمت کند» وخوابم می آد با تیتر«دغدغه های وارداتی؛ دردهای پوشالی» به چشم می‌خورد.
همچنین در بخش سینما نگاهی به مستند سلام حزب ا… با موضوع مقاومت اسلامی لبنان و مصاحبه با محمد حسین محمودیان؛ کارگردان مستندهای فرزندان جبل عامل و امام موسی صدر وجود دارد.
در بخش سینمای جهان فیلم‌های (Black Gold) و (Safe House) با تیترهایی همچون «لارنس امروز غرب و بیداری اسلامی» و «جاسوسی که از آفریقا آمد! » به قلم سعید مستغاثی مورد نقد و بررسی قرار گرفته است.
بخش پرونده؛ با تمرکز بر روی آراء و نظرات دکتر مجید شاه‌حسینی، به بررسی شیوه‌ی مدیریتی و فکری ایشان در طول دو دهه‌ی گذشته پرداخته است.
مصاحبه‌ی اختصاصی با دکتر حسن عباسی با عنوان «فیلسوفان سینماگر» از جمله مطالبی است که به فهم هرچه بهتر روند حال حاضر نقد آثار سینمایی جهان و به موازات آن، اهمیت فعالیت افرادی چون دکتر مجید شاه‌حسینی در جغرافیای ایران کمک می‌کند.
در بخشی از این مصاحبه آمده است: «در واقع سینما و ورزش و معماری و بازی کامپیوتری و انیمیشن، اگر از فکر و فلسفه تهی باشند، که تأثیرگذار نیستند. دلیل تأثیرگذاری این آثار، در یک جمله، عمق فلسفه‌ی مستتر در آن‌هاست. لذا در کنار نقدهای ژورنالیستی و تکنیکی آثار هنری در غرب، عالمان و دانشمندان به نقد علمی محتوا و مضمون این آثار می‌پردازند. این رویه، با سیدمرتضی آوینی در متن هنر انقلاب اسلامی شکل گرفت. پس از شهادت آوینی، حداقل سه نفر این رویه را در پیش گرفتند و آن‌را به فرهنگ نقد حرفه‌ای علمی محتوایی تبدیل کردند؛ فرهنگی که امروز کاملاً از جریان نقد سطحی ژورنالیستی تکنیکی یا حتی فرم‌گرا متمایز است و یک برجستگیِ حاصلِ فرهیختگی در آن دیده می‌شود.یکی از آن‌ها، نادر طالب‌زاده است.
نادر به سه دست‌مایه، نقد محتوایی را پس از شهید آوینی، و به‌ویژه در دهه‌ی اخیر در رسانه‌ها و محافل علمی و هنری صورت داد: دست‌مایه‌ی نخست او سواد فنی و تخصصی وی در سینمای مستند است. دست‌مایه‌ی دوم او، تجربه‌ی زیست انتقادی در جامعه‌ی آمریکاست. و دست‌مایه‌ی سوم او دغدغه‌های بسط انقلاب اسلامی و واکنش تمدن هژمونِ مدرن به این انقلاب است؛ لذا طالب‌زاده از این منظر، نقد و بررسی مضامین آثار هنری و به‌ویژه سینمای مستند و داستانی را در برنامه‌ی دانشگاهی و رسانه‌ای خود قرار داد. نفر دوم حسن بلخاری بود. در اواخر دهه‌ی 1370 دکتر بلخاری که تازه کتاب بطن متن (قرآن، تأويل و هرمنوتيك) خود را منتشر کرده بود، در مواجهه با آثار هنری غرب، تلقی تأویل و تفسیر (و البته نه لزوماً هرمنوتیکال) را در بررسی آثار سینمایی لحاظ کرد. بلخاری، که در حوزه‌ی مطالعات ادیان و عرفان و هنر مشغول تدریس و مطالعه بود، در دهه‌ی 1380 توانست جریان نقد محتوایی آثار سینمایی را قوت ببخشد. نفر سوم، مجید شاه‌‌حسینی است. مجید نیز در دهه‌ی 1370 حرکت خود را در نقد محتوایی آثار هنری، با نگارش مقالات متعددی در نشریات آغاز کرد و سپس در محافل دانشگاهی، این نقدهای علمی را ارائه و تدریس نمود. لذا موج نقد معرفتی و حتی هستی‌شناختی آثار سینمایی، که با آوینی آغاز شد، با طالب‌زاده، بلخاری و شاه‌حسینی، به جریان تبدیل شد.»
سرویس تلویزیون با محور قرار دادن برنامه‌های خانواده، به نقد چرایی و چگونگی این گونه‌ی تلویزیونی در صداوسیمای ایران پرداخته است: « مثال به‌روزتر و فراگیر‌تری می‌زنم: گشت ارشاد، سیستم تأدیبی و کنترلی صحیحی است؟ چرا در برنامه‌های خانواد‌ه‌ی تلویزیون کسی پیدا نمی‌شود که از طرح و نتایجش به‌صورت شفاف و غیرمحافظه‌کارانه دفاع و روشنگری کند؟ البته که  نه به‌صورت کلیشه‌ی تلویزیونیِ این مواقع که سردار فلانی ناجا در تلویزیون ظاهر شود و هر دفعه اعلام کند که 87درصد مردم با این طرح موافقند پس طرح خوبی است. مجری برنامه خانواده یاد بگیرد که علاوه بر خوشمزگی در مورد غذای سرآشپز می‌تواند تریبون اجتماعی خانواده‌های ایرانی باشد.» «اروپا، انرژی هسته‌ای، فرهنگ و فوتبال» تعریضی است به تدارک گستره‌ی صداوسیما در پوشش بازی‌های فوتبال جام ملت های اروپا و آن‌چه پس از پایان آن در سبد فرهنگی تماشاگران ایرانی باقی مانده است. در بخشی از این مطلب آمده است: « ام چهاردهم به ‌نوعی، بهترین رسانه در فهم فرهنگ اروپایی بود، از منظر اقتصادی، فرهنگی و فنی؛ و این اتفاق ناگزیر در این برنامه و پیامی که به مخاطب می‌رساند اتفاق افتاد، بی‌آنکه سازندگان آن حتی به این مسئله فکر کنند. باید قبول کنیم که نتیجه‌ی جام چهاردهم به اهمیت اروپایی‌بودن و اروپایی نگاه کردن به دنیا انجامید؛ بگذریم از این‌که هدف اصلی این برنامه چه بوده و چه می‌خواست باشد.»
گفت‌وگو با دکتر مجید شاه‌حسینی، پیرامون نحوه‌ی تأسیس هالیوود و نقطه‌ی آغاز حرکت یهودیان مهاجر در سینمای آمریکا، گفت‌وگو با دکتر محمدعلي رجبي، پیرامون نسبت تمدنی ایران و اسلام با هنرهای تصویری، و گفت‌وگو با دکتر محمدصادق کوشکی، پیرامون اهداف و رسالت صداوسیما، از بخش‌های خواندنی تابستانی‌ترین شماره‌ی ماهنامه سینمارسانه است.
به گزارش روابط‌عمومی موسسه شهید آوینی، شماره 447 ماهنامه‌ی فرهنگی هنری سینمارسانه در 100صفحه با بهای 2000تومان در پیشخوان روزنامه‌فروشی‌ها در دسترس می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *