رجانیوز: آئیین ملی خطبهخوانی حضرت زهرا سلام الله علیها در سالروز شهادت مظلومانه حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا (سلام الله علیها) در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر حضرت معصومه ( س ) باحضور تعداد زیادی از زائران و مجاوران برگزار شد.
به گزارش رجانیوز، در این مراسم که در فضایی معنوی برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین پناهیان پس از سخنان کوتاهی در بیان اهمیت و جایگاه خطبه حضرت زهرا سلام الله علیها، به قرائت این خطبه پرداخت.
این استاد دانشگاه بر این باور است که این خطبه در عین بیان یک دوره مختصر از عقاید، احکام و اخلاق اسلامی محکمترین و مستندترین تحلیل تاریخ حیات پیامبر اکرم است که حضرت درعین کوتاهی و در اوج گویایی، حقایق تاریخ را بیان فرمودند و اهل بیت علیهم السلام در کنار آموزش قرآن این خطبه را به فرزندانشان یاد میدادند.
پیش از انتشار فایل صوتی قرائت این خطبه، متن کامل سخنان کوتاه حجت الاسلام و المسلمین پناهیان در ابتدای مراسم خطبهخوانی به عنوان مقدمه آمده است.
در اهمیت خطبه حضرت زهرا سلام الله علیها
خطبه حضرت زهرا از نظر زمانی و موقعیتی که این کلمات نورانی از ناحیه وجود مقدسه حضرت صادر شده است بسیار حساست و اهمیت دارد.
اولا برای هر دوره آموزشی خوب است که در انتها خلاصهای از درسها و آموزشهای ارائه شده به متعلمین داده شود، که این جمعبندی بتواند آموزشی که پیدا کردهاند را تثبیت کند و این خطبه بعد از 23 سال رسالت و انجام ماموریت بسیار مهم پیامبر اکرم یک جمع بندی خلاصه از آموزش پیامبر برای کل مردم محسوب میشود.
به همین دلیل از نظر علمی و به تعبیر دیگر، از نظر آموزشی در یک جمعبندی خلاصه، این خطبه حساسیت و ارزش فوقالعادهای دارد. به علاوه اینکه در این خطبه، یک دوره مختصر غیر از عقاید و اخلاق و احکام، تاریخ اسلام هم ذکر شده است، از این جهت خطبه اهمیت مضاعف پیدا میکند.
اگر بعدها بشود عقاید اسلامی را در یک جمع بندی ارائه کرد، اما تاریخ هرچه تازهتر و به روزتر باشد، مستندتر و محکمتر خواهد بود.
حضرت زهرا سلام الله علیها چه گفتند؟
حضرت زهرا نکات بسیار کلیدی تاریخ حیات پیامبر را در این خطبه بیان کردند در حضور کسانی که همه پای رکاب پیامبر بودند و احدی اعتراض به یک کلمه از کلمات فاطمه زهرا سلاماللهعلیها نکرد، لذا محکمترین و مستندترین متن تاریخی و تحلیل تاریخ حیات پیامبر اکرم همین خطبه است که حضرت درعین کوتاهی و در اوج گویایی، حقایق تاریخ را بیان فرمودند.
بخش دیگری که در این خطبه به غیر از تاریخ و بیان معارف دینی است، بیان مصیبتی است که بر جهان اسلام وارد شد و اهل بیت عصمت و طهارت علیهمالسلام، مرکز این دایره مصائب بودند، لذا متنی برای مصائب فاطمیه هم به حساب میآید.
جمع شدیم تا بنیانگذار رسم عالی خطبهخوانی حضرت زهرا باشیم
جمع شدیم تا این رسم عالی خطبه خوانی حضرت زهرا سلام الله علیها را باهم بنیانگذاری کنیم، گرچه قبلا هم مومنین کم و بیش به آن میپرداختند. در سال یک روز را به قرائت این خطبه اختصاص دهیم، به مرور ترجمه و معارف و مضامین عالی آن فهمیده خواهد شد.
متن خطبه شریفه حضرت زهرا سلام الله علیها متنی است که اهل بیت علیهم السلام در کنار آموزش قرآن به فرزندانشان یاد میدادند و فرزندان ائمه هدی علیهم السلام عموما متن خطبه را حفظ میکردند، وقتی می خواستند که به فرزندانشان یک متنی را یاد دهند که خلاصهای از دین داشته باشد و حفظ کنند، متن خطبه حضرت زهرا سلام الله علیها بود، تا آنجا که برخی از فرزندان ائمه علیهم السلام، فرمودند که ما همه خطبه مادرمان حضرت زهرا سلام الله علیها را حفظ هستیم و رسم خاندان نبوت اینچنین بوده است.
این خطبه با عباراتی است در اوج فصاحت و بلاغت که ممکن است برخی از کلامتش برای ما که با زبان عربی آشنا نیستیم، مانوس نباشد. اما امیدواریم با مرور این کلماتی که از وجود مقدس حضرت زهرای اطهر سلاماللهعلیها نشات گرفته و نور وجود و سوز دل حضرت را با خود همراه دارد، صرف قرائت خطبه هم وجود ما را نورانی کند.
چه شد که حضرت این خطبه را خواندند؟
آغاز خطبه اینچنین است که فاطمه زهرا سلام الله علیها پس از فعالیتهایی که در بازپس گرفتن فدک، که غاصبانه از ایشان سلب شده بود، انجام دادند، تصمیم گرفتند که به مسجد بیایند و در میان جمع اینبار به مقابله با تحریف کنندگان دین بپردازند و حق خودشان را بگیرند.
گرفتن حق فدک، آغازی بود برای اثبات حقانیت؛ اگر مردم آن زمان در بازپسگیری ولایت برای علیبنابیطالب علیهالسلام محذوری داشتند، که البته هیچ محذوری در پیشگاه خدا قابل قبول نیست، ولی به هر حال فدک که یک باغی بود که در زمان پیامبر اکرم صلی الله و علیه و آله و به دستور خداوند متعال به فاطمه زهراسلام الله علیها داده شد بود. آنها مشکلی برای بازگرداندن فدک نداشتند و جایی نمیرسید و میتوانستند به سهولت فدک را بر گردانند. حضرت زهرا همین جا را جای مناسبی دید که بتواند حق را آشکار کرده و باطل را رسوا کند.
حضرت چادر سر کردند و مقنعه به سر گرفتند، حجابی روی همه لباسهایشان قرار دادند، که شاید امروز، ما از آن به چادر تعبیر میکنیم، زنهای بنی هاشم و بستگان نزدیک فاطمه زهرا سلاماللهعلیها همه اطراف ایشان را گرفتند و حضرت در میانه جمعی از زنها وارد مسجد شدند و گوشهای از مسجد قرار گرفتند. بلافاصله با حضور فاطمه زهرا سلاماللهعلیها پردهای میان ایشان و مردم کشیده شد.
تا صدای گریه فاطمه بلند شد …
حضرت زهرا سلاماللهعلیها تا در مسجد نشستند، یاد و خاطره حضور پدرشان را زنده کردند، نالهای زدند، تا صدای گریه فاطمه بلند شد، همه مردم گریه کردند. حضرت ایستادند، گریهها که آرام شد، سخنان خود را آغاز کردند، بلافاصله با آغاز سخنان حضرت، دوباره گریه مردم بلند شد، مردم خیلی متاثر شدند، اینجا بود، که حضرت شروع به خطبه خواندن کردند؛ در آغاز خطبه از توحید گفتند، بعد از نبوت و امامت سخن گفتند و بعد سری به احکام و فلسفه آن و حکمتهایی که از احکام است زدند و بعد تاریخ اسلام را بیان کردند.
همچنان که خود حضرت در اواخر خطبه میفرمایند، اینها فوران احساسات و اندیشههای عمیق و ژرف فاطمه سلام الله علیها بود. شاید حضرت قصد سخنرانی نداشتند، در اواخر خطبه نیز میفرمایند که میدانم سخنان من در برخی از شما اثر نمیگذارد، اما چه کنم، نمیتوانم این حرفها را درون سینه تنگ خودم نگه دارم.
فوران معرفت بود که فاطمه تا نشست، شروع کرد به الحمد الله رب العالمین، صفحاتی نورانی در وصف و حمد و ثنای پروردگار عالم به ثبت رسید.